Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 12. 2018

Respondent č. 2: KLÁRKA

1. Osobní údaje

Pohlaví: žena

Jméno: Klárka

Věk: 4 roky, rok narození 2014

2. Diagnóza

Vrozená těžká vada zraku a sluchu, mikrocefalie, výrazně hypotrofický vzrůst a snížené svalové napětí.

3. Stručná charakteristika

Klárka se narodila předčasně na konci 5. měsíce těhotenství s těžkou vadou sluchu a zraku. Během jejího vývoje přibyly další výše uvedené diagnózy. Psychický vývoj v době zahájení hipoterapie odpovídal 15. měsícům věku. Pohybové schopnosti odpovídaly 11. měsícům věku, to znamená, že zvládla lezení po čtyřech, postavila se a obcházela nábytek. Klárka patří mezi děti se senzomotorickým postižením, kde vada sluchu a zraku samostatný pohyb ve značné míře komplikuje. Přesto je Klárka velmi aktivní dítě s obrovskou chutí do života. Nemá problém se prosadit a úspěšně ovládá dospělé ve svém okolí, aby plnili její přání. Maminka s ní komunikuje zrakovou řečí, kterou si spolu vytvořily. Také s Klárkou několikrát denně cvičí a dojíždí pravidelně na rehabilitaci a do speciálního centra, kde se zabývají zrakovou i sluchovou vadou a logopedií.

4. Rodinná anamnéza

Klárka žije v úplné rodině na vesnici v rodinném domě nedaleko Liberce. Nemá zatím žádné sourozence. V rodině nebyla zjištěna žádná vážná onemocnění.

5. Školní anamnéza

Klárka navštěvuje mateřskou školu v dopoledních hodinách (8:00-12:30)

 

 

6. Hipoterapie

Hipoterapie byla doporučena dětskou neuroložkou jako další možnost léčebné rehabilitace. V listopadu 2016 Klárka zahájila pravidelnou terapii dvakrát týdně po 20 minutách. Od začátku se koní vůbec nebála, měla velký zájem je poznat hmatem a prohlídnout si je pořádně zblízka. Začínala jezdit vleže na bříšku s oporou o předloktí na Bony, což je český teplokrevník. Tuto polohu měla vybranou kvůli sníženému svalovému napětí. Její samostatný sed nebyl moc stabilní. Poloha na bříšku měla její svaly povzbudit a celé tělo zpevnit. To se brzy povedlo a na začátku prosince začala na 10 minut jezdit a vsedě. V lednu 2017 Klárka přesedlala na Chanela, což je český teplokrevník, protože jeho úzký hřbet mnohem více vyhovoval rehabilitačním požadavkům na korektní sed. Ke konci února 2017 Klárka začínala být mnohem jistější a udělala několik samostatných krůčků. Svoji jistotu demonstrovala lumpačením na koni. Dávala jasně najevo, že klidný Chanelův hřbet jí nudí. Proto dostala Dustina, což je anglický plnokrevník, který svým rázným a rychlým krokem Klárce vyhovoval. V polovině dubna Klárka onemocněla mononukleózou. Po nemoci na konci května začínala Klárka od začátku, tedy vleže na bříšku na Bony, ale už v polovině června jezdila na svém Dustinovi.

 

Po letních prázdninách Klárka překvapila svou samostatnou chůzí. Za odměnu dostala nového koně Dana, což byl slezský norik, který svým rychlým krokem, akčním pohybem hřbetu a bohatou hřívou Klárku okouzlil. Klárka jezdila lekce i kolem potoka a byla z jízdy nadšena i přes svou vadu zraku se rozhlížela po okolí a byla viditelně spokojená.

 

7. Zhodnocení

Hipoterapie jednoznačně splnila svůj účel, Klárka je v běžném životě mnohem jistější, sama chodí, zvládá terénní nerovnosti, vedena za ruku dokáže jít po schodech nahoru a dolů. Celkově došlo k výraznému zlepšení rovnováhy, stereotypu chůze a koordinace pohybů celého těla. Začala mnohem lépe a ochotněji komunikovat s okolím. Kláru čeká ještě mnoho cvičení ke zlepšení současného zdravotního stavu a zvláště hipoterapie může být cestou k novým dovednostem.