Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 12. 2018

Respondent č. 4: TOMÁŠ

1. Osobní údaje

Pohlaví: muž

Jméno: Tomáš

Věk: 3 roky, rok narození 2015

2. Diagnóza

Dětská mozková obrna ve formě spastické diurézy – větší postižení dolních končetin.

3. Stručná charakteristika

Tomáš dobře rozuměl mluvenému slovu, ale vyjadřoval se prostřednictvím napodobování slov, které nespojoval ve větu. Uměl sedět na patách, přemisťoval se šoupáním po hýždích a pokoušel se o stoj na špičkách s oporou nábytku. Měl problém s držením těla a psychickým vývojem. Doposud rehabilitoval s maminkou Vojtovu metodu a cvičení s využitím míče.

4. Rodinná anamnéza

Tomáš bydlí s maminkou a tatínkem v Liberci v panelovém domě. Zatím nemá žádné sourozence. V rodině nebyla zjištěna žádná vážná onemocnění.

5. Školní anamnéza

Tomáš zatím nenavštěvuje mateřskou školu.

6. Hipoterapie

Tomáš poprvé navštívil hipoterapii v roce 2016 a s nadšením uvítal svou první lekci. Z koně měl velkou radost a vůbec se nebál. Hned si koně pohladil, bez protestů a s úsměvem se nechal vysadit na koňský hřbet. Jezdil na koni Lyra, což je klisna teplokrevníka, která má relaxační pohyb hřbetu. Pro Tomáše, jehož dolní končetiny jsou

ve zvýšeném svalovém napětí (spasmu, což negativně ovlivňuje kvalitu sedu), to byl pro začátek velmi vhodný kůň. V hipoterapii jezdil nejdříve vsedě pozadu s oporou natažené horní končetiny. Tato poloha umožňuje širokou opěrnou bázi a Tomášovi umožnila také kvalitní sed. Nejdříve jezdil na koni 10 minut v kryté hale. Po pěti minutách měnil směr jízdy a v závěru relaxoval a protáhnul se na koni. Po sesednutí z koně Tomáš Lyru hladil. Krmit se jí bál a tak se jen díval, jak Lyru krmí asistent. Při další hodině hipoterapie Tomáš seděl dopředu, ale sed nebyl tak dobrý. Chlapec se hrbil a po změně směru to vzdal, položil se na krk koně a dále nespolupracoval. Od té doby hipoterapie pokračovala ve dvacetiminutových jednotkách vsedě pozadu a v dobré náladě. Směr jízdy se měnil častěji. Na závěr následovalo vždy protažení a relaxace na koni, a také hlazení koně.

Během dubna u Tomáše došlo ke snížení svalového napětí na horních končetinách, tím povolilo napětí v rukách. V průběhu května a června jezdil na koni ve stejné poloze, ale již s rukama na stehnech bez opory a s krásným napřímením trupu. V té době také začal vyslovovat více slov. V červenci 2017 Tomáš absolvoval týdenní intenzivní kurz hipoterapie, kdy znovu seděl popředu. Kůň měl madla s vysokými úchopy. V první polovině týdne Tomáš jezdil půlku terapie pozadu a půlku popředu, v druhé polovině zvládnul už celých 20 minut jet popředu.

V září po letních prázdninách jezdil popředu s držením madel s vysokými úchopy. Je mnohem více upovídaný, spojuje větší počet slov, zná písmena a dopravní značky. Více opakuje a odpovídá na dotazy. Je spokojený a na hipoterapii se těší.

V době od září 2017 do ledna 2018 se zlepšil jeho sed, což mu umožňuje uvolnění rukou, a tak může pohladit za jízdy koně po hřívě. Dle poslední lékařské zprávy došlo ke zlepšení stoje u nábytku, stále sice na špičkách s mírným sklopením pánve, ale již bez podřepu. Jeho oblíbený způsob přesunu z místa na místo pomocí šoupání po hýždích převládá. Ale pokud chce a je motivován, umí lézt po čtyřech se střídavým zkříženým vzorem.

 

7. Zhodnocení

U Tomáše došlo v průběhu roční terapie ke zlepšení držení těla, k výraznému zlepšení kvality sedu s uvolněnými horními končetinami, ke snížení svalového napětí na dolních končetinách a zejména ke zlepšení v oblasti psychické, protože začal mnohem více opakovat slova a spojovat je ve větu. V hipoterapii by měl nadále pokračovat, protože na něj má pozitivní vliv.